Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Delen is helen

Artikel De kracht van een contactgroep

Elke maand komen op woensdagochtend ouders uit de Drechtsteden samen in de contactgroep SamenSterk in Papendrecht. Deze ouders hebben een kind met psychische kwetsbaarheid. De ochtenden staan in het teken van herkenning, kennis opdoen en ervaringen uitwisselen. Vorig jaar ging de groep (online in coronatijd) van start. Op dit moment zijn ongeveer 30 ouders aangemeld, gemiddeld komen tien ouders naar een bijeenkomst.

Wisselende thema’s

Deze ochtend staat in het teken van De Kracht van Muziek, een workshop door Peter de Jong. Andere ochtenden werden gevuld met onder andere een gastspreker over hechting, workshop Mindmapping, thema vakantie, hulp bij feestdagen en de workshop Bordje Vol. Deelnemers kunnen zelf aangeven welke thema’s ze graag terugzien in bijeenkomsten. Maar voor veel van hen is het al fijn om gewoon een bakkie te kunnen doen met anderen die vaak tegen dezelfde dingen aanlopen. 

‘Het is zo fijn dat iedereen je gewoon begrijpt.’

Zoektocht en acceptatie

Kartrekkers van SamenSterk zijn Anke-Elze de Jong-Rietstap, Stefanie de Vries en Marlies Kok. Zij organiseren ook de bijeenkomsten van contactgroep Mama Vita Drechtsteden (voor moeders met een kind met autisme waar inmiddels ruim 60 moeders aangemeld zijn). Stefanie: ‘Ooit kwam ik zelf terecht bij contactgroep Mama Vita. Het begrip wat ik daar kreeg was zo fijn. Het was zo’n zoektocht en daar besefte ik: ‘ik ben niet gek’. Het heeft mij geholpen in mijn acceptatieproces. Dat gun ik ook andere ouders en dat motiveert mij om deze groep te begeleiden. Ondanks mijn drukke agenda geeft het mij energie en voldoening.’

Kracht

Anke-Elze benoemt hoe waardevol het is om ervaring met elkaar te delen: ‘Ik zit hier niet alleen voor de ouders die komen, maar ook voor mijzelf. Het sterkt mij om ervaring en kennis te kunnen delen én op te doen. Het kan thuis erg ingewikkeld zijn en het is fijn dat te kunnen delen met anderen die dat begrijpen. Deze ochtenden krijgen echt betekenis door de kracht die je eruit kunt halen. Ik zeg wel eens: delen is helen. Dat zie je hier echt gebeuren en dat ervaar ik zelf ook.’ 

‘Je hoeft niets uit te leggen en hebt aan een half woord genoeg.

Begrip

Terwijl Stefanie en Anke-Elze vertellen wat SamenSterk voor hen betekent, knikken ouders om hen heen instemmend ja en vullen aan: ‘Thuis gaat het nu niet lekker, maar toch wilde ik hierheen. Dat is echt even fijn. Soms kijk ik op mijn telefoon om te checken of thuis alles goed gaat, ook al is mijn zoon volwassen; dat begrijpt iedereen. Ze herkennen die zorgen.’

Lachen

Dat er ontspanning is, wordt zichtbaar tijdens de workshop muziek. Sommigen ervaren een drempel bij het zingen, maar door de gezelligheid en de veiligheid zingt iedereen mee en als een lied in canon gezongen wordt, is er verbazing over hoe mooi het klonk. Tussendoor klinken lachsalvo’s van grappen die gemaakt worden. 

Lief en leed

Een drempel wordt soms ook ervaren bij ouders die voor de eerste keer naar SamenSterk komen. Maar al snel geven ze aan hoe prettig het is bij ouders die je begrijpen. Als ze voor de eerste keer hun verhaal doen, zie je ze vaak vechten tegen de tranen. Maar ook dat hoort erbij en daar is ruimte voor. Er wordt gehuild, maar vooral ook heel veel gelachen. 

MEER INFORMATIE

Een kijkje komen nemen bij SamenSterk of Mama Vita? Kijk hier voor meer informatie.

Met ouders van kinderen met een psychische kwetsbaarheid bedoelen we ook stiefouders, pleegouders, grootouders, verzorgers en naasten.

Ouders van SamenSterk komen maandelijks bij elkaar op woensdagochtend van 09:30 tot 11:30 uur in een ruimte in De Spil, Stellingmolen 184 in Papendrecht.

Deelname is gratis en aanmelden kan door een mailtje te sturen.

Wil jij ook graag een contactgroep beginnen voor mantelzorgers in de Drechtsteden? Misschien kunnen wij je helpen met de opstartfase en het faciliteren van een ruimte. Neem contact op met MEE Mantelzorg 078-2063202 om samen te bekijken wat mogelijk is.