Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Interview met Helianthus
Helianthus is het centrum voor leven met en na kanker. De doelgroepenorganisatie is er niet alleen voor patiënten zelf, maar ook voor hun naasten en mantelzorgers. Want kanker heb je niet alleen. Hoe belangrijk is het dat patiënten en andere gasten het thuisgevoel ervaren bij Helianthus? We vroegen het aan Marian Kemmeren.
Helianthus is het centrum voor leven met en na kanker. De doelgroepenorganisatie is er niet alleen voor patiënten zelf, maar ook voor hun naasten en mantelzorgers. Want kanker heb je niet alleen. Hoe belangrijk is het dat patiënten en andere gasten het thuisgevoel ervaren bij Helianthus? We vroegen het aan Marian Kemmeren.
‘Helianthus bestaat uit de Singel, de locatie in Dordrecht waar we allerlei activiteiten en bijeenkomsten organiseren voor (oud)patiënten en hun naasten, en het ziekenhuis, de locatie voor één op één gesprekken met patiënten. Op beide plekken is het belangrijk dat mensen zich thuis voelen, want als je je niet thuis voelt en niet op je gemak bent, kom je niet meer. Maar op beide locaties pakken we het wel anders aan.
We vinden het belangrijk dat onze locatie in het ziekenhuis niet zo’n steriele ziekenhuissfeer heeft. Daarom hebben we er een goed koffiezetapparaat, zo één met koffiebonen, en we hebben een mooi schilderij opgehangen. Daarnaast dragen onze vrijwilligers geen uniform, maar zien er uit als ‘gewone’ mensen. Dit lijken hele kleine simpele dingen, dat zijn het ook, maar ze zorgen er wel voor dat mensen ontspanning kunnen vinden. Patiënten en hun mantelzorgers komen gespannen binnen, gaan zitten, krijgen een kopje koffie (of thee) en raken in gesprek met een vrijwilliger. Vaak zie je mensen dan weer ontspannen weggaan en dat vinden we heel belangrijk.
We organiseren regelmatig informatieavonden. Deze waren voorheen altijd in het ziekenhuis, maar we merkten dat mensen er tegenop zagen om weer naar het ziekenhuis, de plek met vervelende associaties, te moeten komen. Daarom zijn deze avonden verplaatst naar het centrum in de stad. Zo is de drempel om toch geïnformeerd te worden over bijvoorbeeld verschillende behandelvormen, fysiotherapie, voeding, werken na kanker en nog veel meer, voor mensen een stuk lager.
Soms nemen vrijwilligers of gasten ook hun eigen baksels mee.
Op de Singel hebben we veel aandacht besteed aan de aankleding, door gebruik te maken van vrolijke elementen als kleur, bloemen en planten. We willen hier meer het gevoel van op visite gaan creëren, maar onze gasten moeten zich wel op hun gemak voelen. Ze krijgen koffie of thee en een koekje aangeboden. Soms nemen vrijwilligers of gasten ook hun eigen baksels mee, onder het mom van ‘ik had iets over’ of ‘ik dacht ik bak iets lekkers voor jullie’. Dat de nadruk op kanker ligt kan soms confronterend zijn voor mensen. Maar we lachen hier ook veel. We lachen zelfs meer dan we huilen.
Door het organiseren van verschillende activiteiten kunnen mensen weer iets opbouwen, zonder verplicht over het ziekteproces te hoeven praten. Maar het kan wel. Soms wordt er tussendoor bij de leuke bloemschikworkshop bijvoorbeeld wel iets gedeeld over iemands ziekteproces. Dan is het fijn dat je met allemaal lotgenoten bent die weten wat je doormaakt of hebt doorgemaakt. En ook dan gaat het niet alleen over (oud)patiënten, maar ook over hun mantelzorgers. Voor hen is een goede verwerking van het ziekteproces net zo belangrijk.’
Voor meer informatie over Helanthius kijk op www.inloophuishelianthus.nl.