Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Impressie NAH Dag Mantelzorg MantelMEE
Hersenletsel heb je samen

Impressie NAH-dag Karin Verlinde

Het NAH Trefpunt Voorne-Putten organiseert regelmatig bijeenkomsten voor mensen met hersenletsel, hun naasten en overige geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ook krijgen zij informatie aangereikt van interessante sprekers over uiteenlopende boeiende onderwerpen. NAH, niet-aangeboren hersenletsel, kan een heel grote impact hebben op een mensenleven. Niet alleen op het leven van degene die door een hersenbeschadiging getroffen wordt, maar ook op het leven van de mensen om hem/haar heen. ‘Hersenletsel heb je samen’  staat er niet voor niets op de site van het NAH Trefpunt.

Op 23 april jl. organiseerde het NAH-Trefpunt Voorne Putten in Brielle een dag voor mantelzorgers van mensen met hersenletsel. Mantelzorgconsulenten Evelien Donker en Karin Verlinde waren hierbij aanwezig. Karin deelt haar verslag van een bijzondere bijeenkomst in het NAH Trefpunt. 

Bert van Ravenhorst, wethouder van de gemeente Brielle

De start van de dag

Na een hartelijk welkom door Jeannette Mos en Ruud van de Kamp van het bestuur gingen Evelien en ik naar de lounge van gebouw Geuzenstaete voor de officiële opening van de dag. Daar sprak Bert van Ravenhorst, wethouder van de gemeente Brielle. Hij sprak de aanwezigen hartelijk toe en toonde zich bewust van de belangrijke rol die mantelzorgers hebben. Na het aansnijden van de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte taart kon de dag echt van start. 

De stilte waarmee naar de wethouder werd geluisterd, werd na de toespraak al snel verbroken door menig geanimeerd gesprek tussen de aanwezigen. Veel bezoekers kennen elkaar en binnen de kortste keren werd er volop bijgepraat. Ervaringen en gedachten werden uitgewisseld, waarbij niet zelden ook erg hard gelachen werd. Evelien ontmoette een mantelzorger die ze al even niet gesproken had en maakte van de gelegenheid gebruik om bij te praten. Zelf raakte ik in gesprek met een meneer die mij uitlegde hoe zijn leven was veranderd na een ongeval. In korte tijd maakte hij mij duidelijk welke invloed hersenletsel op het dagelijkse leven kan hebben.

Workshop BordjeVol

Nadat de koffie gedronken was, de taart was verorberd en de nodige conversaties waren gevoerd, trokken de mantelzorgers zich met mijzelf en Evelien terug in een aparte ruimte voor de workshop BordjeVol. De bezoekers met NAH kletsten gezellig verder in de lounge en enkele van hen besloten een gezelschapsspel te starten.

Ook de mantelzorgers startten een spel: BordjeVol is namelijk een methode om spelenderwijs inzicht te krijgen in alle taken die je als mantelzorger op je bord hebt liggen, op alle terreinen van het leven. Je kunt het spel heel goed alleen spelen. Maar tijdens de workshop liepen de mantelzorgers, onder begeleiding van Evelien en mij, alle stappen van het spel gezamenlijk door. 

Impressie NAH Dag Mantelzorg MantelMEE

BordjeVol

Welke taken heb je, waar kom je niet meer aan toe, wat zou je graag weer willen oppakken en wie kun je misschien om hulp vragen? Het zijn soms confronterende vragen waar je als mantelzorger over na moet denken. Ook bij het NAH Trefpunt kwamen er door het spelen van BordjeVol heel wat verhalen los. Er werden volop ervaringen uitgewisseld tussen partners, ouders, broers, zussen en kinderen die al jarenlang mantelzorger waren en mensen die pas sinds kort in een mantelzorgsituatie zaten. Niet alleen ervaringen en emoties werden gedeeld, maar ook tips en praktische adviezen. Af en toe werd een traantje weggepoetst bij het bespreken van gevoelens van verdriet en onzekerheid, maar óók van het lachen. Wat was het mooi om te merken hoe open de mensen durven te zijn en alleen al daardoor zoveel voor elkaar kunnen betekenen.

Na het spelen van BordjeVol werd besloten om letterlijk de borden vol te gooien. De mantelzorgers zochten hun dierbaren weer op voor de lunch. Onder het genot van een broodje koppelden Evelien en ik samen met de mantelzorgers terug welke onderwerpen tijdens het spel besproken waren. Opnieuw viel het op hoe gemakkelijk de gesprekken op gang komen in het NAH Trefpunt. Er blijkt veel behoefte te zijn aan onderling contact met anderen die weten waarover je het hebt.

Na een verlangende blik op de stoel die klaarstond voor de stoelmassage vertrokken wij zonder massage, maar mét een voldaan gevoel huiswaarts. Het ontspannende deel van het programma voor de mantelzorgers werd gestart. En wat hebben zij deze nodige ontspanning dubbel en dwars verdiend. Voor alle zorg die zij verlenen aan hun naaste, maar ook vanwege hun openheid waardoor zij niet alleen zelf hun hart luchten, maar ook lotgenoten helpen.

Tot slot

Wil je BordjeVol individueel doen of een workshop volgen? Neem gerust contact op met MEE Mantelzorg via info@meemantelzorg.nl
De agenda van het NAH-Trefpunt Voorne-Putten.