Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Beste mantelzorgconsulenten,

Al jaren zorg ik voor mijn moeder. Zij heeft de ziekte van Parkinson. Ik zorg met liefde voor haar, laat dat duidelijk zijn, maar er moet me toch iets van het hart. Een paar jaar geleden kreeg ik elk jaar een mantelzorgcompliment. Van dat bedrag ging ik altijd samen met mijn moeder iets leuks doen. Nu is dat mantelzorgcompliment gestopt en krijg ik dat dus niet meer. Jammer, maar het is niet anders. Mijn vriendin woont 30 kilometer verderop en zij is ook mantelzorger. Zij vertelde mij dat zij van haar gemeente een leuke cadeaubon had gekregen. Dit was speciaal voor de Dag van de Mantelzorg. Zo’n cadeautje voelt toch een beetje alsof je gezien wordt. Hoe zit dat nou precies?

Groet, Tonnie

Beste Tonnie,

We kunnen ons goed voorstellen dat je dit verwarrend vindt. Je bent zeker niet de enige mantelzorger die deze vraag aan ons stelt. Daarom leggen we je uit hoe het komt dat het per gemeente zo verschillend is. Tot 2015 kregen mantelzorgers die aan de voorwaarden voldeden een ‘mantelzorgcompliment’ van de overheid. Door de invoering  van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk om hun mantelzorgers te waarderen. Dat betekent dat die waardering in elke gemeente anders georganiseerd wordt. 

Ik geef je een paar voorbeelden:

  • In sommige gemeenten krijgen mensen een geldbedrag.
  • In andere gemeenten krijgen mantelzorgers een cadeaubon.
  • Er zijn gemeenten die feestelijke activiteiten organiseren voor mantelzorgers.
  • Of mantelzorgers krijgen een mantelzorgpas waarmee zij korting krijgen bij lokale winkels en horecabedrijven.
  • Er zijn ook gemeenten die extra geld uitgeven aan de ondersteuning van mantelzorgers.

 

Het is dus echt afhankelijk van de gemeente waar je woont welke waardering mantelzorgers krijgen. Ook verschillen per gemeente de voorwaarden waaraan je moet voldoen om een mantelzorgcompliment te krijgen. Soms hoef je je alleen maar aan te melden bij de gemeente. Soms moet je geregistreerd staan als mantelzorger bij bijvoorbeeld MEE Mantelzorg. Er kunnen ook aanvullende voorwaarden zijn: minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor iemand zorgen bijvoorbeeld. Soms moet je zelf in de gemeente wonen en soms moet degene waarvoor je zorgt in de gemeente wonen.

Wil je weten hoe jouw gemeente de mantelzorgwaardering heeft geregeld? Kijk dan op de website van jouw gemeente of die van jouw hulpvrager. Wij geven in onze nieuwsbrieven ook informatie over mantelzorgwaardering. Kom je er niet uit? De mantelzorgconsulenten helpen je graag.

We wensen je een fijne Dag van de Mantelzorg toe en hopen dat je iets leuks gaat doen met je moeder!

Hartelijke groet,
De mantelzorgconsulenten van MEE Mantelzorg

Stel ook een vraag

Heb jij ook een vraag voor onze redactie? Stel hem dan gerust door ons een bericht te sturen via het Mijn-Lezersvraag-formulier. Wie weet plaatsen we ook jouw vraag in een volgende editie van Mantel MEE. Je ontvangt altijd een reactie op je bericht.

Mijn lezersvraag