Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Afbeelding bij de Lezersvraag

Hallo,

Ik heb drie kinderen, twee zijn net uitgevlogen. Eén daarvan heeft een verstandelijke beperking en zij zit in een rolstoel. Zij heeft veel hulp en begeleiding nodig. De laatste jaren heb ik altijd veel gezorgd. Ik heb weinig tijd gehad om dingen voor mijzelf te doen, zoals met vriendinnen afspreken of sporten. Ik merk dat ik het nu lastig vind om dit weer op te pakken. 

Groetjes,


Marije

Hallo Marije,

Als je lang en intensief voor een ander zorgt, kan dit veel tijd kosten waardoor je misschien niet aan jezelf toekomt. Veel mantelzorgers merken dat hun sociale netwerk hierdoor kleiner wordt. Soms komt dit door gebrek aan tijd en soms doordat er onbegrip uit de omgeving is voor de situatie. Een groot deel van de mantelzorgers ervaart hierdoor een gevoel van eenzaamheid.

Een sociaal netwerk kan je helpen om meer in balans te komen. Iemand uit je netwerk kan helpen als je een probleem hebt door een luisterend oor te bieden of kan je helpen om weer in balans te komen door samen iets leuks te doen. 

Je kunt je sociale netwerk versterken door te kijken wat jou helpt om te ontspannen, bijv. een hobby beoefenen of sporten. Denk ook eens aan wat je altijd nog eens zou willen doen of wat je vroeger graag deed. Hier zijn vaak clubjes, cursussen of verenigingen voor in de buurt. Ook kun je nagaan of je misschien weer contact kunt opnemen met een (oude) bekende, zoals een buurvrouw of familielid. Daarnaast kun je er voor kiezen om nieuwe mensen te gaan ontmoeten, zoals bij een buurthuis of via vrijwilligerswerk. 

 

Alleen al met mensen om je heen praten over wat je graag zou willen, of waar het gevoel van eenzaamheid vandaan komt, kan soms al helpen. Er ontstaat hierdoor meer begrip en samen kun je wellicht oplossingen bedenken. Als je dit lastig vindt, kun je hierbij ondersteuning vragen van een mantelzorgconsulent.

Soms vinden mantelzorgers het fijn om gelijkgestemden met dezelfde achtergrond te ontmoeten om te praten. Ervaringen en tips uitwisselen geeft dan een gevoel van herkenning. Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt doen. Zo hebben veel gemeenten een mantelzorgcafé waar je naar toe kunt gaan of waar je kunt meedoen aan de cursus Balans in Zorg van MEE Mantelzorg.  
Er zijn ook landelijke en lokale patiëntenverenigingen voor specifieke diagnoses en achtergronden waar men elkaar online of op locatie kan ontmoeten. Vaak zijn daar speciale groepen voor de naasten van de zorgvrager. Een voorbeeld hiervan is MIND Naasten centraal, voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Of het ZEMVB, het platform voor naasten van iemand met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. 

Hartelijke groet, 
De mantelzorgconsulenten van MEE Mantelzorg

Afbeelding bij Lezersvraag december

Stel ook een vraag

Heb jij ook een vraag voor onze redactie? Stel hem dan gerust door ons een bericht te sturen via het Mijn-Lezersvraag-formulier. Wie weet plaatsen we ook jouw vraag in een volgende editie van Mantel MEE. Je ontvangt altijd een reactie op je bericht.

Mijn lezersvraag