Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Beste mantelzorgconsulenten,

Mijn zoon is schizofreen. Als moeder krijg ik regelmatig te maken met situaties waarin zijn achterdocht en somberheid bepalend zijn. Het doet pijn hem zo te zien, soms maakt het mij angstig of boos. Ja, ook boos, want het lukt mij niet altijd om mijzelf bewust te zijn van het feit dat hij ziek is. Ik heb dan ook momenten waarin ik sterk de behoefte heb mijn gevoelens en gedachten te delen. Om te vertellen hoe het voor mij is, als moeder. Met iemand praten helpt mij te relativeren en mijn hoofd leeg te maken door alles eruit te gooien. Mijn man wil ik niet altijd opzadelen met mijn gevoelens: hij kampt al met zijn eigen zorgen en ik wil niet dat hij die van mij erbij krijgt. Hier in het dorp heb ik wel vriendinnen. Ook heb ik een lieve broer en zus. Maar zij snappen mijn zoons ziekte niet altijd goed en ik wil niet dat ze negatief gaan denken over mijn zoon. Weten jullie waar ik mijn verhaal wel kwijt kan, bij iemand die echt snapt hoe het kan zijn? Het liefst zonder oordelen. Helaas ben ik daar de afgelopen jaren al genoeg mee geconfronteerd.

Groet,
Iris

Foto van sombere jonge man aan tafel

 

Lotgenotenbijeenkomsten moet je inplannen in je agenda, maar als je echt je verhaal kwijt wilt zonder dat je behoefte of de gelegenheid hebt een fysieke bijeenkomst te bezoeken, kan je ook bellen of mailen met iemand wanneer het jou uitkomt. Ypsilon heeft een telefonische adviesdienst. Hier werken professionals met veel kennis en ervaring die een luisterend oor kunnen bieden, maar ook advies kunnen geven als je dit wilt. Ook online contact met vrijwilligers van Ypsilon is mogelijk en biedt ruimte om je hoofd leeg te maken.

Tot slot wil ik je wijzen op de Luisterlijn. De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn bereikbaar via de telefoon, chat en e-mail. Zij hebben niet allemaal specifieke kennis over schizofrenie, maar luisteren wel onbevooroordeeld en met aandacht naar jouw verhaal. Je kunt anoniem contact met hen opnemen, dag en nacht.

Groeten,
De mantelzorgconsulenten van MEE Mantelzorg

Stel ook een vraag

Heeft u ook een vraag voor onze redactie? Stel hem dan gerust door ons een bericht te sturen via het Mijn-Lezersvraag-formulier. Wie weet plaatsen we ook uw vraag in een volgende editie van Mantel MEE. U ontvangt altijd een reactie op uw bericht.

Mijn lezersvraag