Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Tekening bij het persoonlijke verhaal van Yrsa
Elke Mogelijkheid Benutten

Persoonlijk verhaal

Samenleven met Yrsa betekent EMB

Toen onze dochter Yrsa 19 jaar geleden werd geboren dacht ik dat mijn leven voorbij was. Yrsa is geboren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Dit betekent dat ze in een rolstoel zit, niet spreekt en bij vrijwel alles hulp nodig heeft. In die tijd werkte ik in de gehandicaptenzorg. Maar ik had niet direct wat aan deze ervaring. Ik moest eerst zelf ontdekken wie Yrsa was en wie ik als moeder was. Bovendien werd ik net als andere ouders van een kind met een beperking overvallen door een wervelstorm aan emoties.

Met het opgroeien van Yrsa voelde ik mij steeds meer uitgedaagd om op zoek te gaan naar wat wel kan naast de vele dingen die niet kunnen. Ik ontdekte dat met een flinke dosis creativiteit en een open blik er veel meer mogelijk is dan gedacht. Zo bleek Yrsa met één druk op een grote knop een appel te kunnen schillen, met haar ooggestuurde spraakcomputer te kunnen gamen, in de tillift met haar voeten te kunnen schilderen en nog veel meer.

Daarnaast ontdekte ik dat ook andere ouders en professionals net als ik bezig waren om hetzelfde wiel opnieuw uit te vinden. En dat veel kennis rondom de doelgroep EMB binnen gezinnen en organisaties blijft hangen. Vanuit dit besef heb ik vijf jaar geleden de campagne ‘Ik ga EMB!’ (www.ikgaemb.nl) opgezet met het doel om samen meer mogelijkheden te creëren voor jongeren met EMB. De letters EMB staan hier voor: Elke Mogelijkheid Benutten! En wat begon als een spontaan idee is uitgegroeid tot een groot netwerk van jongeren, ouders en professionals die elkaar blijvend inspireren.

Nu, 19 jaar later, kan ik zeggen dat mijn leven zeker niet voorbij is. Want hoewel het samenleven met Yrsa niet altijd makkelijk is, heeft haar aanwezigheid mij vooral veel levenslust en plezier gegeven.

Nicole