Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Speciaal voor mantelzorgers geselecteerde berichten

Nieuws voor Mantelzorgers
Landelijk nieuws
Landelijk-Nieuws-ZEVMB

Naar landelijke norm voor zorg ZEVM

Kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) hebben intensieve zorg nodig; 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat niet is vastgesteld wat passende zorg voor hen inhoudt en deze onder meerdere domeinen valt, is de huidige zorg voor ouders een zware taak en vaak een grote uitdaging. Zij moeten keer op keer duidelijk maken waarom de zorg die zij aanvragen noodzakelijk is.

Samen met ouders, zorgverleners, zorgverzekeraars en zorgkantoren werkt Wij zien je Wel aan een ZEVMB-zorgstandaard. Deze maakt duidelijk wat verwacht kan worden rondom de zorg voor een kind met ZEVMB (-18/18+), ouders en het gezin. Daarnaast helpt het ouders om aan andere partijen duidelijk te maken wat passende ZEVMB-zorg inhoudt. Ook helpt een zorgstandaard zorgaanbieders en zorgverzekeraars te bepalen wat er nodig is voor het leveren van passende ZEVMB-zorg. 
Lees het volledige artikel.


Nieuws MantelMEE Thuiswerken

Thuiswerkadvies reddingsboei voor veel werkende mantelzorgers

Corona zorgde naast veel ellende en verdriet ook voor verrassende inzichten. Van de een op de andere dag maakte een groot deel van werkend Nederland kennis met Teams en Zoom. De keukentafel of zolderkamer werd het nieuwe kantoor. Veel werknemers ervaarden als gevolg van het thuiswerkadvies een betere werk-privébalans. Met name mensen die hun baan combineren met de zorg voor een naaste hebben baat bij minder reizen en flexibele werktijden.

Ruim 1 op de 4 werkenden in Nederland combineert een vaste baan met de zorg voor een naaste. Denk daarbij aan de zorg voor (schoon)ouders die hulpbehoevend zijn, een partner met een ziekte of een kind met een handicap. Het thuiswerkadvies als gevolg van de coronacrisis bood meer ruimte voor flexibele werktijden. Werk&Mantelzorg peilde onder werkende mantelzorgers welke impact corona op hen had. Lees het volledige artikel en bekijk de factsheet.

Nieuws voor mantelzorgers
Regionaal nieuws Drechtsteden
Mantelzorg cursus Balans in zorg

Cursus Balans in zorg in de Drechtsteden

Krachtig zorgen voor jezelf en de ander. In het najaar starten we weer met de cursus Balans in Zorg (cursus Zorg de Baas vernieuwd). Als je voor iemand zorgt kan het een uitdaging zijn om de balans voor jezelf goed te houden of weer te krijgen. De cursus ‘Balans in Zorg’ helpt je daarbij. Je kunt kiezen uit locatie Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam of Dordrecht. We bieden de cursus in de avonden aan en in de ochtenden. Zo kun je zelf bekijken wat en wanneer het beste uitkomt. Deelname kost 15 euro (voor eigen cursusmap).
Startdata en meer informatie.

Mantelzorg Cafe Drechtsteden

Nieuw! NAH Mantelzorg Café Drechtsteden

Een nieuwe ontmoetingsplek voor mensen uit de Drechtsteden die zorgen voor of betrokken zijn bij iemand met niet-aangeboren hersenletsel. Voor hun familieleden en vrienden, maar ook voor vrijwilligers, professionals en andere belangstellenden. Iedere tweede woensdag van de maand organiseert het NAH Mantelzorg Café Sliedrecht een bijeenkomst. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Seniorenhuys de Schalm, Kerkbuurt 137 in Sliedrecht. De toegang is gratis, voor consumpties vragen wij een kleine bijdrage. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: mantelzorg@bonkelaarhuis.nl of bel 0184 420 539. Lees meer op onze website.

Mantel MEE nieuws item

Helpmijzorgen

De zorg voor een ander, delen met elkaar. Regelmatig ervaren mantelzorgers een drempel om zorg te delen en een stukje uit handen te geven. Weet dat zorg vaak dichterbij is dan u denkt. Om goed geholpen te worden is het fijn helder te krijgen wat passend is. De respijtconsulenten van MEE Mantelzorg denken graag mee en adviseren over jouw persoonlijke situatie. Met het aanbodoverzicht op www.helpmijzorgen.nl kun je zelf al bekijken welke mogelijkheden er zijn. Ook oriënteren voor de toekomst is denkbaar.

Regio Nieuwsbericht Dordrecht vakantie Domestico

Dordrecht 

‘Lotgenotencontact is zo waardevol! Ook al is je thuissituatie verschillend, je deelt allemaal dezelfde thema’s waar je mee worstelt.  De blik van herkenning, aan één woord genoeg hebben, niks uit hoeven te leggen…’. Dat vertellen Dordtse mantelzorgers na hun vakantie waarin zij lief en leed deelden. Vanuit het Dordtse project Zorg voor Jezelf gingen zij vier dagen op minibreak naar B&B Domestico in het Brabantse Lage Mierde. Een combinatie van ontspanning, ontzorgen en op adem komen, met daarnaast het delen van verhalen, ervaringen en wandelcoaching zorgde voor een stukje bewustwording, inzicht en frisse ideeën. 

Regionaal-Nieuws-Duofiets-Fun2Go

ZwijndrechtDuo fiets Fun2Go

In Zwijndrecht en Heerjansdam kunt op pad gaan met een gloednieuwe duofiets. De fiets heeft een elektromotor, heupgordel, opklapbare armleuning en verstelbare stoelen. De fiets kan gereserveerd worden via Whats app 06-38916240. U kunt samen met een vrijwilliger gebruik maken van de fiets. 

Nieuws-Mantelzorgmakelaar

Hendrik-Ido-Ambacht Mantelzorgmakelaar

Wil je hulp bij het aanvragen van een indicatie, een pgb, het invullen van formulieren of het op orde krijgen van de zorgadministratie? Mantelzorgers uit Hendrik-Ido-Ambacht kunnen kosteloos een beroep doen op een mantelzorgmakelaar. Interesse? Neem contact op met MEE Mantelzorg: T 078-2063202 of via de mail info@meemantelzorg.nl.

Regionaal-Nieuws-Mantelzorgsalon

Hardinxveld-Giessendam 

Sinds maart dit jaar organiseert Servanda elke vrijdagmiddag van 15 tot 17 uur een mantelzorgsalon. Mantelzorgers, partners, degene voor wie zij zorgen en ex-mantelzorgers zijn welkom in de Ducdalf (Scheldestraat 1) voor een bakkie, een praatje en/of een ondersteuningsvraag. Op verzoek van mantelzorgers organiseren we diverse activiteiten en themabijeenkomsten met gastsprekers. De mantelzorgsalon is een plek om te ontmoeten, verbinden en delen.  Mantelzorgconsulent Brenda Otten is aanwezig voor vragen. 

Regionaal-Nieuws-Papendrecht-Alzheimercafe

Papendrecht  Alzheimercafé

Elke laatste donderdagavond van de maand organiseert Sterk Papendrecht met partners het Alzheimercafé met elke maand een ander thema. De locatie is het Odensehuis, P.S. Gerbrandystraat 31 in Papendrecht. Aanmelden kan via mantelzorg@sterkpapendrecht.nl of 078-6154741. Lees hier meer.

Nieuws voor mantelzorgers
Regionaal nieuws Zuid-Hollandse Eilanden
Foto bij regionieuws Hoeksche Waard

Hoeksche Waard

Op 10 juni en 3 juli zijn mantelzorgers samen met wandelcoach John van der Sluis en onze mantelzorgconsulent Karin Loendersloot gaan wandelen. Onder het wandelen kregen mantelzorgers praktische oefeningen aangeboden die helpen ontdekken wat helpend is om voor jezelf te zorgen en stress te voorkomen. De wandeling is daarnaast bedoeld als moment van ontspanning en ontmoeting. Beweging en mindfulness gaan zo hand in hand. De wandeling werd afgesloten met een koffiemoment om de indrukken met elkaar te delen.

Op 23 september en 9 oktober van 10.00 tot 11.30 uur zijn er nog twee wandelingen. Aanmelden via een e-mail naar karin.loendersloot@meeplus.nl.

Foto bij Regionaal-Nieuws-ZHE-Zorg_de_Baas

Regio ZHE

In april, mei en juni zijn twee online cursussen Zorg de Baas gegeven voor mantelzorgers uit de hele regio. Om te leren het evenwicht te bewaren tussen zorgen voor de ander en tijd en ruimte voor jezelf zijn we aan de slag gegaan met onderwerpen als grenzen stellen en opkomen voor jezelf, een gezonde balans houden en minder piekeren. Ook zijn we in gesprek gegaan met elkaar om ervaringen en tips uit te wisselen.

Lijkt het u ook wat om zo’n cursus te volgen? In het najaar starten weer nieuwe cursussen. Data worden later bekend gemaakt en ook of de cursus weer online wordt gegeven of op een locatie in de regio. Aanmelden of meer informatie via het Servicebureau van MEE Zuid-Hollandse Eilanden: tel. 0181-333 507 of e-mail servicebureau@meeplus.nl.

Foto van het uitje voor jonge mantelzorgers

Regio ZHE

De jonge mantelzorgers bij MEE Mantelzorg Zuid-Hollandse Eilanden hebben dit jaar eindelijk weer kunnen genieten van de jonge mantelzorguitjes. Dit jaar zijn we naar Plaswijckpark en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geweest. Op zaterdag 18 juni hebben de kinderen in de leeftijd 8 t/m 12 jaar genoten van het uitje in Plaswijckpark. Veel ouders hebben zich aangemeld om als begeleiding mee te gaan en dat vonden we erg fijn! Op zaterdag 25 juni zijn we met de jongeren van 13 jaar en ouder naar Diergaarde Blijdorp geweest. Iedereen heeft genoten van deze zonovergoten mooie en gezellige dagen. We willen iedereen die mee was bedanken voor de fijne tijd met elkaar en tot volgend jaar!