Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Speciaal voor mantelzorgers geselecteerde berichten

Nieuws voor Mantelzorgers
Landelijk nieuws
Foto bij landelijk nieuws artikel 1 - vrouw in rolstoel

Geen indicatie meer nodig bij levenslange aandoening?

Op 23 juni van dit jaar vond het PGB-debat in de Tweede Kamer plaats. In dat debat ging het o.a. over knelpunten bij de gemeenten. Minister Conny Helder noemde het ‘mensonterend’ dat mensen met een levenslange aandoening steeds opnieuw moeten bewijzen dat ze zorg nodig hebben. Volgens de minister moeten de gemeenten ‘passend beschikken’. Dat betekent dat de gemeente beslissingen moet nemen die goed bij een situatie past. Langdurende indicaties voor mensen met een chronische aandoening horen daarbij.

Klik hier voor het persbericht over het debat.
Op de website van Per Saldo, de vereniging van budgethouders, kun je een samenvatting van de besproken punten teruglezen.

Foto bij landelijk nieuws artikel 2 - medicijnen

1 jaar uitstel voor bezuiniging op medicijnen

Het plan om op medicijnen te bezuinigen is door minister Ernst Kuipers 1 jaar uitgesteld. De minister had verwacht dat fabrikanten hun prijzen verlagen als er bezuinigd wordt. Dit doen de fabrikanten niet. Ze denken er zelfs over na om geen medicijnen meer in Nederland te leveren. Dat geeft natuurlijk grote problemen. Daarom is het plan voor 1 jaar uitgesteld.

Afbeelding bij landelijk nieuws artikel 3 - logo Mantelzorg nl

Woensdag 14 december van 20.00 tot 21.00 uur: Webinar Vergoedingen door MantelzorgNL

Ben je mantelzorger? En wil je vergoedingen voor mantelzorgers meenemen in je keuze voor een aanvullende zorgverzekering? Meld je dan aan voor het webinar over mantelzorg en zorgverzekering in 2023. Je kunt meedoen als je lid bent van MantelzorgNL. Dit kost € 23 per jaar. Als je lid bent, kun je meedoen aan verschillende webinars. Je ontvangt ook 3x per jaar het magazine Mantelkracht.

Nieuws voor mantelzorgers
Regionaal nieuws Drechtsteden
Drechtsteden Nieuws Cursus Speciaal-voor-Mij

Cursus: Speciaal voor mij start weer in 2023

Kinderen die opgroeien in een gezin waar iemand een ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid heeft, zijn gewone kinderen in een bijzondere situatie. Een ‘brus’ heeft een broer of zus met een beperking of ziekte. Het kan zijn dat je rekening moet houden met de ander, je meer zorgen maakt of merkt dat het thuis wel eens anders gaat.

In deze cursus praten we over de situatie thuis, wat het met je doet en hoe je er mee om kan gaan. Naast de opdrachten is er natuurlijk ook ruimte voor gezelligheid en (korte) activiteiten. De cursussen zijn ontwikkeld voor brussen, maar zijn in sommige situaties zeker ook geschikt voor kinderen van wie hun ouder een beperking of ziekte heeft. De cursus wordt in 2023 weer gegeven en is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor jongeren van 12 t/m 16 jaar hebben we een soortgelijke cursus Just4me.

Wil je meer over één van de cursussen weten of je aanmelden? Stuur dan een mail naar: info@meemantelzorg.nl

Het logo van Ambacht Actief

App ‘Ambacht Actief’ voor inwoners Hendrik-Ido-Ambacht

In de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is een groot aanbod van voorzieningen en activiteiten voor inwoners. Met de sociale kaart app ‘Ambacht Actief’ wil de gemeente inwoners helpen de weg te vinden in Hendrik-Ido-Ambacht. In deze app kun je o.a. vinden wanneer het Sociaal Wijkteam spreekuur heeft, op welke dagen het geheugenkabinet plaats vindt of welke activiteiten er in de Blije Borgh zijn. De app is gratis te downloaden via apple app store of google play store. Lees meer over de app op de website van de gemeente.

Afbeelding bij artikel Balans in Zorg

Cursus ‘Balans in zorg’ in de Drechtsteden

Krachtig zorgen voor jezelf en de ander. In het najaar starten we weer met de cursus Balans in Zorg (de vernieuwde cursus Zorg de Baas). Als je voor iemand zorgt, kan het een uitdaging zijn om de balans voor jezelf goed te houden of weer te krijgen. De cursus ‘Balans in Zorg’ helpt je daarbij. Je kunt kiezen uit locatie Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam of Dordrecht. We bieden de cursus in de avonden aan en in de ochtenden. Zo kun je zelf bekijken waar en wanneer het beste uitkomt. Deelname kost 15 euro (voor eigen cursusmap).
https://www.meemantelzorg.nl/event/cursus-zorg-in-balans/

Afbeelding bij Drechtsteden nieuws Help mij Zorgen

Helpmijzorgen

Op www.helpmijzorgen.nl vind je naast het aanbod respijtzorg ook informatie over vergoedingen. Er zijn verschillende mogelijkheden om (gedeeltelijke) vergoeding voor vervangende mantelzorg, zowel binnenshuis als buitenshuis, te ontvangen. Verschillende aanvullende pakketten bij de zorgverzekering vergoeden vervangende mantelzorg. Op www.helpmijzorgen.nl zal eind van het jaar een nieuw vergoedingenoverzicht 2023 worden geplaatst. Hier vind je snel en gemakkelijk terug wat er vanuit iedere zorgverzekering wordt vergoed aan vervangende mantelzorg. Daarnaast bieden sommige zorgverzekeraars o.a. tijdelijk huishoudelijk hulp bij mantelzorgondersteuning aan. Om hier meer informatie over te ontvangen kun je contact opnemen met de ‘zorgconsulent’, ‘zorgadviseur’ of ‘zorgcoach’ van de zorgverzekering.

Nieuws voor mantelzorgers
Regionaal nieuws Zuid-Hollandse Eilanden
Drechtsteden Nieuws Cursus Speciaal-voor-Mij

Je kunt je nog opgeven voor de cursus Speciaal voor Mij

Begin 2023 gaan we weer cursussen Speciaal voor Mij geven. Een cursus in de Hoeksche Waard en een cursus in Nissewaard. Heb jij een broer of zus met bijvoorbeeld autisme, een ziekte of een beperking? Misschien vind je het soms lastig om met hem of haar om te gaan. Maak je je zorgen over je broer of zus. Of vind je het moeilijk om hierover met anderen te praten. Tijdens deze cursus ontmoet je leeftijdgenoten die in dezelfde situatie zitten. We praten over de situatie thuis en delen ook informatie. Het is geen ‘school’, we maken het ook gezellig met elkaar. De cursus heeft zes bijeenkomsten. Wil je meer weten of wil je jezelf aanmelden? Stuur dan een mail aan mantelzorgzhe@meevivenz.nl

Afbeelding bij Nieuws-Zuid-Hollandse-Eilanden-De-Winter-Efteling

Uitje voor jonge mantelzorgers

Speciaal voor alle jonge mantelzorgers op Voorne-Putten organiseren we een uitje in december. Op zaterdag 17 december gaan we met z’n allen naar de Winter Efteling! We verzamelen ’s morgens vroeg in Hellevoetsluis en in Spijkenisse en gaan dan met een bus naar de Efteling. Daar blijven we de hele dag. Woon je in Hellevoetsluis, Westvoorne, Brielle of Nissewaard? Meld je dan snel aan. We hebben een beperkt aantal plaatsen in de bus. Aanmelden kan via het mailadres mantelzorgzhe@meevivenz.nl.

Afbeelding bij Nieuws Zuid-Hollandse-Eilanden Waardering 100 euro

Mantelzorgwaardering Voorne

De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne geven een mantelzorgwaardering aan mantelzorgers die voor iemand zorgen die in één van die drie gemeenten woont. De meeste mensen hebben eind april al een bedrag van € 100,- op hun rekening gekregen. Heb je die nog niet aangevraagd? Je kan dit nog doen tot 1 december! Je kunt het aanvraagformulier downloaden op onze website www.meemantelzorg.nl. Ook kun je bellen met ons Servicebureau op telefoonnummer 0181 33 35 07 om het formulier aan te vragen. Stuur je liever een e-mail? Dat kan ook, het e-mailadres is waarderingvp2022@meeplus.nl

Afbeelding bij Nieuws-Zuid-Hollandse-Eilanden-Odensehuis

Bijeenkomsten voor mantelzorgers

Verspreid over de hele regio zijn er verschillende mogelijkheden om andere mantelzorgers te ontmoeten. Zo zijn er in de meeste gemeenten Mantelzorgsalons, maar ook in een Odensehuis of bij een lokale Huiskamer of Vriendenkring kun je andere mantelzorgers spreken. Kijk ook eens in de Agenda op onze website www.meemantelzorg.nl of er iets voor je bij is.