Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Tips
voor
mantel
zorgers
Afbeelding over Dementie

Dementie

Het boek ‘Zorgen van een mantelzorger’ is geschreven door Anne Margriet Pot. Zij is een expert op het gebied van langdurige zorg en dementie en ze is hoogleraar ouderenpsychologie. Ze werd opeens mantelzorger toen haar moeder dementie kreeg en haar vader een herseninfarct. In haar boek neemt Anne Margriet de lezer mee in haar zoektocht. Ze beschrijft 12 moeilijke keuzes die voor veel mantelzorgers herkenbaar zijn.

Foto van een kind in een rolstoel

Ouders van zorgintensieve kinderen

Op de website kindmethandicap.nl vind je veel tips, boeken, websites, tijdschriften en nog veel meer. De onderwerpen zijn geordend. Zo vind je bijvoorbeeld bij ‘vakantie’ een link naar de Eurosleutel. Hiermee kun je aangepaste toiletten gebruiken op meer dan 10.000 plekken in Europa. En bij‘ computers & software’ vind je een toetsenbord voor kinderen met dyslexie.

Afbeelding van jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

Bij Lonnekes moeder is een aantal jaar geleden de ziekte MS vastgesteld. Het zusje van Jesse heeft een chromosoomafwijking. Ze gaan allebei regelmatig naar de activiteiten voor jonge mantelzorgers. Daar kunnen ze met andere jonge mantelzorgers leuke dingen doen. Omroep Gelderland heeft een documentaire gemaakt waarin Lonneke en Jesse over hun situatie vertellen. Deze documentaire (26 minuten) kijk je terug op de website van de omroep.

Afbeelding van praatkaartjes

Mantelzorgers met een migratieachtergrond

Mensen die gevlucht zijn hebben vaak veel meegemaakt. Dat heeft ook invloed op hun relatie. Pharos heeft een setje praatkaarten om te downloaden. Deze kaarten zijn een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de relatie tussen man en vrouw en de situatie thuis.

Afbeelding van het boek 'Lucht'

De laatste levensfase

In haar boek ‘Lucht’ vertelt Eveline van de Putte het ontroerende verhaal over de laatste weken met haar moeder. In een kleine kamer van het verpleeghuis brengen moeder en dochter die samen door. Lucht is een persoonlijke herinnering en ook een algemeen verhaal over zorg, troost en veiligheid. Het gaat ook over die kleine dingen die in de laatste weken van een leven steeds belangrijker worden: een slok water, liefde en lucht…

Afbeelding over Samen beslissen

Keuzehulp bij psychische problemen

Een goede behandeling kies je samen met je hulpverlener en je familie of vrienden. Om je daarbij te ondersteunen zijn er keuzehulpen die je informatie geven over een behandeling. Elke keuzehulp start met een omschrijving van de psychische problemen. Daarna krijg je door het maken van keuzes een overzicht van mogelijke behandelingen. Er zijn keuzehulpen voor ADHD, angstklachten, bipolaire stoornis, depressie, persoonlijkheidsstoornissen en problematisch alcoholgebruik. Ook kun je een webinar over het project ‘Samen beslissen’ terugkijken.

Afbeelding van de folder Verzameling Beeldverhalen

Verstandelijke beperking

In de folder ‘Verzameling beeldverhalen’ vind je links naar beeldverhalen voor verschillende situaties. Deze kun je gebruiken als ondersteuning bij het geven van uitleg aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De folder is verdeeld in drie onderwerpen: het dagelijks leven,  psychische problemen en zelf een beeldverhaal maken.

Afbeelding van de filmposter 'Nikki'

Jonge mantelzorgers bij psychische problemen

De 12-jarige Nikki is één van de bijna 600.000 kinderen in Nederland die opgroeien met ouders die psychische en/of verslavingsproblemen hebben. Haar moeder, de 46-jarige Karin, heeft een persoonlijkheidsstoornis. Ze heeft het vaak moeilijk met zichzelf. Dit brengt Nikki vaak in een loyaliteitsconflict: zij zoekt haar weg tussen de liefde voor haar ouders en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Voor wie moet zij kiezen: haar ouders of zichzelf? Er is een documentaire over Nikki gemaakt: ‘Over het leven van een jonge mantelzorger’. De hele documentaire kun je kijken op Videoland.

Afbeelding over het boek 'Als helpen niet helpt'

Boekentip Angst en dwang

10% procent van de Nederlanders heeft last van angst en/of dwang. Woon je met iemand samen die last heeft van angst en/of dwang? Dan heb je daar ook veel mee te maken. Want hoe ver ga jij mee in het aanpassen aan de angst of de dwang van je partner of kind? Hoe blijf je bij jezelf? Waarom ga je erin mee? Hoe kun je er meer ontspannen mee omgaan? Hoe kun je stoppen met je partner of kind ‘beter’ te maken? Thea van Bodegraven is relatiecoach en ervaringsdeskundige. Zij geeft in haar boek 'Als helpen niet helpt' inzicht in de patronen van ‘meedwangen’, vermijden en emotionele chantage. Hoe kom je erin en hoe stap je uit die patronen?  

Geef ons jouw tip

Heb je zelf een tip die andere mantelzorgers kan helpen? Mail het ons, dan komt de tip in het volgende magazine!

Mijn tip