Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Tips
voor
mantel
zorgers
tips zorgintensieve kinderen

Ouders van zorgintensieve kinderen

Als je kind 18 jaar wordt, verandert er heel veel in de regelgeving. Je kunt tegen verschillende knelpunten aanlopen. De Sociale Dienst Drechtsteden heeft een webinar georganiseerd waarin An Theunissen (directeur stichting Jeugdteams), David van Maanen (directeur Sociale Dienst Drechtsteden) en Corina van Ipenburg (programmamanager Serviceorganisatie Jeugd ZHZ) in gesprek gaan over die overgang en over de mogelijkheden die er zijn om de ondersteuning van de jongeren soepel door te laten lopen.

tips autisme MantelMEE

Mantelzorgers voor mensen met autisme

Op de website van het Autismenetwerk Zuid-Holland zuid vind je allerlei interessante informatie. Zo staat er in de agenda een overzicht van evenementen en webinars. Bijvoorbeeld een webinar over autisme en onderprikkeling of een webinar over autisme en seks.

Afbeelding bij tips, lichamelijke of verstandelijke beperking

Mantelzorgers voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking

Scouters biedt toegankelijke informatie, onafhankelijk advies en innovatieve hulpmiddelen voor en door mensen die beter willen bewegen, hun mantelzorgers en professionals. Op de Scouters website, en de sociale media worden oplossingen, hulpmiddelen en ervaringen gedeeld.

Logo Dementie Online

Mantelzorgers voor mensen met dementie

Zorgen voor iemand met dementie is ‘een vak apart’. En waarschijnlijk ben je al heel vaardig in dit vak. Toch hebben veel mantelzorgers vragen. De ziekte dementie is ingrijpend en de zorg voor je naaste vraagt veel tijd en energie. De internetcursus DementieOnline kan een uitkomst zijn. Je krijgt praktische tips en handvatten toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Zo krijg je meer grip op de dementie en op de situatie en kun je nog beter voor je naaste zorgen. Je volgt de vijf lessen via je eigen computer en in je eigen tijd. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback van een persoonlijke coach ‘op afstand’.

tips verslaving Mantelzorg

Mantelzorgers voor mensen met een verslaving en/of psychische problematiek

Op de website www.verslaafdaanjou.nl kun je in een interactieve film in de huid kruipen van een vrouw en haar aan alcohol verslaafde partner. Je kiest steeds uit een van de drie reacties om een scène verder te kijken. De stichting Naast biedt ondersteuning aan naasten van mensen met een verslaving. Zij hebben o.a. een telefonische hulplijn en organiseren op verschillende plaatsen in het land en online informatiebijeenkomsten en workshops. www.verslaafdaanjou.nl

tips werkende mz

Werkende mantelzorgers

MantelzorgNL geeft handzame boekjes uit over verschillende onderwerpen die voor mantelzorgers interessant zijn. Een van de uitgaven is het Zakboek Mantelzorg en Werk. Voor €4,95 (leden €4,20) krijg je 62 pagina’s met informatie over regelgeving en de mogelijkheden om de combinatie van werk en mantelzorg gemakkelijker te maken. Ook tref je informatie aan over hoe je in gesprek kunt gaan met je leidinggevende en tips om goed in balans te blijven.

tips laatste levensfase boek

Mantelzorgers voor mensen in de laatste levensfase

Een ernstige ziekte bij een ouder heeft impact op het hele gezin. Het boek Een pleister tegen tranen is een handreiking voor ouders en voor professionals. Het geeft inzicht in de beleving en de reacties van kinderen en in de dynamiek in het gezin tijdens verschillende fasen van het ziekteproces. Er is specifiek aandacht voor thema’s die centraal staan als een ouder ongeneeslijk ziek is: hoe betrek je de kinderen bij de laatste levensfase, hoe vul je samen de laatste tijd in en hoe neem je goed afscheid van elkaar? Het boek is geschreven door drie rouw- en verliestherapeuten.

tips NAH app

Mantelzorgers voor mensen met NAH

Bij geheugenproblemen kun je diverse hulpmiddelen inzetten die communiceren wat makkelijker maakt. Een van de mogelijkheden is het gebruik van een app op een smartphone of een beeldhorloge. Lees er meer over op de site van verdermethersenletsel.nl.

tips jmz tentoonstelling

Jonge mantelzorgers

In De Markiezenhof in Bergen op Zoom kun je tot 10 november de tentoonstelling ‘Ik ben mantelzorger’ zien. Zeven portretten van jonge mantelzorgers, gemaakt door fotograaf Nick Franken, staan centraal. Niet alleen hun foto, maar ook het achterliggende verhaal. Samen met Sanneke van den Boom vertellen deze jongeren hoe het is om zorg te hebben voor en/of over een naaste.

Geef ons jouw tip

Heb je zelf een tip die andere mantelzorgers kan helpen? Mail het ons, dan komt de tip in het volgende magazine!

Mijn tip