Mantel MEE maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van dit e-magazine, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Foto van Natascha
Voorwoord

Natascha Hessels
Consulent mantelzorg

Waardering, wat is dat? We vinden het allemaal fijn om te krijgen. Maar hoe voel je nu waardering en wanneer geef je het?

In de Dikke Van Dale staat: ‘waardebepaling’ en ‘het op prijs stellen’. Voor de waarde van mantelzorg kijkt men naar het aantal uren zorg dat gegeven wordt. Of naar de kosten die bespaard worden voor de maatschappij. Maar voel je dan als mantelzorger dat een ander blij is met jouw inzet voor hem of haar? Juist dat laatste punt is belangrijk: het gevoel dat het op prijs gesteld wordt dat je er bent. Dat is voor iedereen fijn. Zeker ook voor mantelzorgers.

Ik kan erg genieten als ik voor mezelf een nieuw boek koop of een lief berichtje krijg van een vriendin. Maar ik kan ook genieten van het uitzoeken van een persoonlijke cadeau voor een ander. Je laat je waardering ook zien door de tijd en energie die je in iemand stopt.

Hoe waardeer je jezelf? En op welke manier geef jij waardering aan de ander? Welke waardering vanuit de omgeving is fijn? Het antwoord zal voor iedereen verschillend zijn. Zoveel mensen, zoveel wensen! Ook de waardering vanuit de gemeenten is verschillend. Zo geeft de ene gemeente een bloemetje, de andere een kortingspas of een gemeente zorgt voor opvang.

De waarde van mantelzorg laat zich niet in geld uitdrukken. Dus laten we met elkaar zo af en toe de waardering naar elkaar en onszelf uitspreken. Het gevoel dat op prijs gesteld wordt wat je doet is voor iedereen fijn.

Veel leesplezier gewenst met deze editie!

Hartelijke groet,

Natascha Hessels
Consulent mantelzorg

Foto van een berichtje op een telefoon